Η Ελλάδα έχει μια μακρά ιστορία μελισσοκομίας και υπάρχουν περισσότερες κυψέλες ανά στρέμμα στην Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη, οπότε δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το ελληνικό μέλι θεωρείται το καλύτερο στον κόσμο.

Μια μεγάλη βιοποικιλότητα χλωρίδας σε συνδυασμό με τον καλοκαιρινό ήλιο του Αιγαίου είναι αυτό που βοηθά στην παραγωγή αυτού του μοναδικού χρυσού νέκταρ.

Το μέλι είναι το πρώτο παραδοσιακό γλυκαντικό που χρησιμοποιούν οι Έλληνες από την αρχαιότητα. Στην πραγματικότητα, το μέλι μαζί με τις ελιές και τα σταφύλια αποτέλεσαν την αρχή της ελληνικής γαστρονομίας. Το ελληνικό μέλι είναι μια από τις πιο θρεπτικές, φυσικές τροφές, γεμάτες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά. Το μέλι περιέχει αντιβακτηριακές, αντι-ιογενείς και αντιμυκητιασικές ουσίες και έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για αιώνες ως θεραπεία για πονόλαιμους και βήχα, μικρά εγκαύματα, κοψίματα και άλλες βακτηριακές λοιμώξεις.

Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι είναι μια από τις ευκολότερες τροφές για πέψη και είναι γνωστή για τις καρκινικές του ιδιότητες (πλούσιες σε φαινολικές ενώσεις) και επίσης βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης.

Το μέλι από την Ελλάδα θεωρείται από τα καλύτερα σε παγκόσμια κλίμακα λόγω του απεριόριστου καλοκαιρινού ήλιου, της βιοποικιλότητας της ελληνικής υπαίθρου και της πλούσιας ποικιλίας της ελληνικής χλωρίδας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 850 είδη που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Επιστήμονες και βοτανολόγοι θεωρούν την Ελλάδα χώρα με την πλουσιότερη χλωρίδα στη λεκάνη της Μεσογείου, (περισσότερα από 7.500 διαφορετικά είδη βοτάνων, φυτών, άγριων λουλουδιών και δέντρων).

Τα ελληνικά μέλια είναι πλουσιότερα σε αρωματικές ουσίες, σε σύγκριση με άλλα μέλια που παράγονται σε άλλες χώρες. έχουν λιγότερη υγρασία, που σημαίνει ότι είναι πιο πυκνά και πιο πλούσια.

Συνδυάστε όλα αυτά τα γεγονότα μαζί και μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε γιατί το ελληνικό μέλι κατέχει κορυφαία θέση στην παγκόσμια αγορά.

Περιοχές στην Ελλάδα όπου παράγεται μέλι:

Το μέλι παράγεται σχεδόν παντού στην Ελλάδα, ωστόσο ορισμένα μέρη που ξεχωρίζουν περιλαμβάνουν-

Η Κρήτη και τα Κύθηρα φημίζονται για το θυμαρίσιο μέλι τους.
Η Βυτίνα, στα υψίπεδα της Πελοποννήσου γύρω από την Τρίπολη, φημίζεται για το έλατο της.
Στη Χαλκιδική παράγεται περίπου το 30% του ελληνικού μελιού.
Τα Δωδεκάνησα είναι ένας μεγάλος εμπορικός παραγωγός.
Η Ήπειρος φιλοξενεί μερικά από τα πιο ασυνήθιστα μέλι, ιδιαίτερα γλυκό μέλι καστανιάς.